六年级英语上第五周阅读主题:旅行

第十四课时

文章梗概:

本节课的阅读篇目《A Trip to the Tundra 》选自国家地理 C 系列。这次的旅 行我们跟随作者来到了广袤的冻原地带,在本次的旅行中我们将了解到什么是冻 原?在寒冷的冻原地区看见了哪些动物?它们又是如何在严寒地带生存的?在 阅读的过程中,通过充分阅读,学生们能总结文本主旨信息、获得具体信息、梳 理文本主线,并尝试复述文本。在阅读课后,学生们可以继续探讨冻原话题。

阅读任务

任务一:听第一遍后回答下面问题。

1. What do you know about "tundra"?

A tundra is a _____ and _____ and _____.

答案: flat white frost snow

任务二: 第二遍阅读, 回答下列问题。

Q1: How do you go there? 答案: I hop on a jet.

Q2: What should you bring to the tundra? Why? 答案: I should bring a good map and thick socks.

Q3: What animals do you see there? 答案: I see foxes, arctic hares, reindeers and polar bears.

任务三: 第三遍阅读, 完成下面的表格。

Animals	How can the animals keep themselves safe in the tundra?
AN	helps it hide.
	An arctic hare runs

	helps it be warm. keep itself safe.
R	helps it be warm.

答案:

Animals	How can the animals keep themselves safe in the tundra?
Cab.	Pale fur helps it hide.
	An arctic hare runs <u>fast</u> .
	<u>A thick blanket of fur</u> helps it be warm. <u>A rack of big antlers</u> keep itself safe.
Ri	This thick fat under its skin helps it be warm.

任务四: 第四遍阅读, 选出正确答案。

- () 1. According to the text, what should we bring on a trip to the tundra?
 - A. A good map and thick socks.
 - B. A good map and sunglasses.
 - C. A map and thin socks.

答案:A

- () 2. What animals can you find in the tundra?
 - A. Foxes, Reindeers
 - B. Polar bears, Arctic hares
 - C. Both A and B

答案: C

() 3. Which of the following is true according to the text?

A. The tundra is very flat and white.

B. The fox's pale fur can't help it hide.

C. An arctic hare runs slowly.

答案:A

任务五:

1. Retell the story. (复述故事。)

2. Think and say (和同学或家长交流。) What is the very best part of the trip?

3. Do you want to know more about the tundra?

You can surf it on the internet. (可以在网上搜索资料继续学习。) 答案略

原文:

A Trip to the Tundra

Do you like to go on trips? We could go on a trip to the tundra. You should contrast it to your home.

We must hop on a jet. Pack a very good map. Bring thick socks!

The tundra is very flat and white. If you like frost and snow, you will like the tundra.

The tundra attracts a lot of animals. We will see how they can make a good home in the tundra.

We see hundreds of animals there. Look at this pale fox. See how its pale fur helps it hide?

An arctic hare runs past us. There are hundreds of them on the tundra. We see it for an instant as

it skids over the hard snow.

We see this huge animal. It has a thick blanket of fur and a rack of big antlers.

People come to the tundra now to see the polar bear. You must not come in contact with this bear!

If you could inspect a polar bear, you could find thick fat under its skin. This thick fat helps the polar bear be warm .

Now we have to go home. What was the very best part of the trip? Are you glad you went?

Word Bank: 1. contrast 对比;对照 3. attract 吸引 5. contact 接触

2. flat 平坦的 4. skid 滑行;侧滑